Wednesday, February 22, 2012

Summertime in the ecohouse

The house has passed the test in summer, without airconditioning, thanks to cool breezes and thermal mass. Mosquitos and other blood-suckers which share the riverfront site with its human residents have driven the need for insect screening.

A new, enhanced landscape plan is underway and the recycled (concrete and brick) gravel driveway at the front of the house will be replaced with a hard surface so that the youngest resident has somewhere to ride his bike and throw a ball.

Additional storage is being added - a necessity for a full, family house.

The river level subterranean Media Room has become a weekend home for a friend who works out of town. The lower level was designed so it could operate as a separate dwelling as needed.
The slot of sunlight from the Dining Room above and the corner window provide sufficient daylight - so much so that the ceiling slot is covered for morning sleep ins.


Caroline said...

Hi, I've seen this project evolve from the beginning. I hope you're enjoying your new house. We are about to embark on a renovation here in West End. I'm interested to find out - do you actually have A/C installed? I'm trying to determine if it's a necessary evil, or are ceiling fans and good cross-ventiallation adequate?

Able Studio said...

this is really a nice post.
brisbane web design | website design brisbane

PPMS said...

What a wonderful post. Great idea flawlessly executed.

Commercial Painting

House painter Brisbane

Civic Steel Homes said...

eco homes brisbane is trending nowadays, that's because of the not expensive materials and nature related which means materials used are not hazardous to the nature and environment.