Tuesday, December 16, 2008

The courtyard water storage (with a permeable top) has been covered by silt dug from footings to the retaining wall. The green lid in the foreground conceals the primary water filtration for all of the downpipes draining into the underground storage which removes the need for unsightly first flush and leaf eater divertors.

Formwork has come off the suspended slab for the Dining (winter Living) Room and the light slot through to the cool Store /Media /Music Room below provides perfect natural light for these purposes.

The last section of floor framing to the main level is being fixed in place (recycled laminated hardwood) to the Kitchen area.

Monday, December 8, 2008

The light-coloured (and light-reflecting) concrete was poured last week for the Dining Room, Gallery, Study and Laundry. This pale colour comes at a financial cost so the lower part of the pour (footings) used grey Portland cement.

Both concrete mixes contained recycled elements to improve properties and reduce embodied energy.

Monday, December 1, 2008

Taking shape

Formwork for the thermally-massive living area floors is ready for a pour tomorrow, weather permitting. The ply underlay to the rear wing will provide a safe working platform during construction and provide added thermal and acoustic insulation on completion.